2013. október 25., péntek

Ennyit haladtunk augusztus óta?



„Egy politikus, egy formattív ember akkor jön elő, amikor ezt fölismeri, hogy minden amit csinálok, ezt a reménytelen érzést erősíti. Az ő dolga pedig az lenne, hogy írja újra a politikai jövőt. Amíg ez nincs meg, addig mi, támogatók, szavazók, tanácsadók, beszédírók minden akciónkkal megerősítjük, hogy bukni fogunk.”
„Bajnainak és Mesterházynak is azt kell mondani, hogy semmi más nem számít mint a közös győzelem, el kell kezdeni beszélni erről – és most. Le kell szállniuk egymásról – nincs több idő tárgyalgatni. Ezt meg kell tudni tenni. Mondhatnák, hogy lennél te ott, látnád mi van a színfalak mögött  - de ezeken a kérdéseken múlik, hogy valaki formátumos politikus, vagy nem. Le kell tudni zárni.” Majdnem két hónappal ezelőtt, Bruck Gábor, Demszky egykori tanácsadója szenvedélyesen bírálta az ellenzéki alkudozásokat a Klubrádióban, Pikó Andrással beszélgetve.
Augusztus végén éppen az MSZP és az Együtt-PM alkudozása volt a középpontban. Bruck Gábor már akkor is arra intett minden politikust, aki a Fidesz eltávolítására készül, hogy sürgősen zárják le az egymással foglalkozó, terméketlen és a választóikat elkedvetlenítő szakaszt, és minél előbb fogalmazzák meg saját vonzó, választható jövőképüket. Magyarázzák el végre, minden lehetséges fórumon, hogy miért lenne érdemes rájuk szavazni, milyen lesz az új, Orbán utáni Magyarország.
Az Együtt-PM és az MSZP nem sokkal az alább ismertetett beszélgetés után bejelentette a megállapodást.
Azért ajánlom most újra Bruck Gábor szövegét, mert könnyen el lehet dönteni, augusztus vége óta mennyivel jutottunk közelebb az ellenzék jövőképének megismeréséhez – és láthatjuk, hogy az idei október 23-a után milyen témák vannak az Orbán leváltására készülő ellenzék napirendjén...

(Az alábbi szövegeket nem azért ajánlom, mert minden részletben, pl a porondon küzdő pártok és személyek értékelésében százszázalékosan egyetértenék vele - de a lényegben, abban, hogy egy választási győzelemhez az ellenfél hibáin kívül a vonzó saját történet felrajzolása elengedhetetlen, és ez most nagyon hiányzik, teljesen elfogadom Bruck Gábor álláspontját.)

Bruck Gábor és Pikó András beszélgetése, Klubrádió, 2013. augusztus 29.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése