2013. október 15., kedd

Rend van: stupid, de a miénk



A fővárosi nép hálásan fogadja a közlekedési rend változásait – legalábbis illetékesék ezt állítják. A buszok „fedélzetén” és a megállókban azonban másféle tapasztalatokat gyűjthetünk.

A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) honlapján közzétett, „Tovább bővül az elsőajtós felszállási rendben közlekedő járatok köre és a fedélzeti jegyváltás lehetősége” című cikkben (  http://www.bkk.hu/2013/09/elsoajtos-augusztus-szeptember/  )  jó hírekről értesülünk: Csak úgy áradnak a pozitÍv visszajelzések – hirdetik: „A jeggyel, bérlettel, utazási jogosultsággal rendelkező utasoktól számos pozitív visszajelzés érkezett a BKK-hoz a felszállási rend bevezetésével kapcsolatban, hiszen az új rendszerben az utazási feltételeket és az általában a közösségi közlekedés használata során elvárható rendszabályokat be nem tartók száma is csökkent a járműveken.” 

Néhány napja egy buszmegállóban álldogáltam. Az egyik oda érkező járaton nemrég szintén bevezették az elsőajtós felszállást. A járaton azóta biztonsági őrök is utaznak, bizonyára „konfliktust kezelni”, amíg az utasok megszokják a rezsimet. A csuklós busz begördült a megállóba, és az első ajtón megkezdődhetett volna a felszállás, a többin meg a leszállás – de ekkor homokszem került a gépezetbe. Az élet váratlan próbatétel elé állította a BKK racionális rendszerét, amelybe azonmód bele is bukott. A buszon ugyanis középtájon utazott egy hölgy, két kisgyerekkel, a gyerekek dögnehéz iskolatáskáival és csomagokkal. A megállóban várta a férje, hogy segítsen neki lecihelődni. A sofőr azonban csak az első ajtót nyitotta ki. (Úgy hallom egyébként ismerősöktől, ez nem véletlen, a sofőröket is szankciókkal fenyegetik feletteseik, ha az elsőajtós felszállás ellenére bliccelőt találnának az ellenőrök a buszon.) A férj ahhoz az ajtóhoz állt, ahol feleségét és a gyerekeket látta, de hiába álldogált odalent. Az egyik biztonsági őr kidugta a fejét az ablakon és elkezdte magyarázni, hogy a mi nagy jó Vitézy és Tarlós urunk milyen felszállási rendet írt elő – mire a férfi mondta neki, ne fárassza magát, mert ő nem akar felszállni, de a feleségének segítene, ha ilyesmi ebben a városban lehetséges. A társalgásnak azonban nem volt értelme, mert a sofőr több ajtót nem nyitott ki. Így aztán az emberség és „az utazási jogosultsággal rendelkező utasok pozitív visszajelzései” jegyében a hölgy a két kisgyerekkel és a számos csomaggal előre hurcolkodhatott, és a vezetőfülke melletti szűk helyen mászott le a buszról. A nagyszerű jelenetet a rendet őrző sofőr és a biztonsági őrök mellett számos hálás utas is párás szemmel figyelte. A megálló felett pedig ott lebegett Vitézy Dávid, Tarlós István és a Rend szelleme.

Úgy hallottam egyébként, a nagy nehezen lekászálódó feleségétől a csomagokat lent átvevő férj is hosszú körmondatban emlékezett meg Tarlósról, Vitézyről és a BKK-ról.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése